Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

torsdag 17 mars 2011

GREKISKA PIROGER

Inte så vackra men goda!

Igår fick jag frågan varför det är klimatovänligt med kött.

Svaret är väl lite komplicerat och beror ju på vilken typ av kött man pratar om.
Idag är det svårt att i butiken se vilket kött som är bäst.
Leta efter viltkött,vildsvin, älg, rådjur,hagmarkskött eller naturbeteskött & KRAV-märkt och svenskt såklart!
Nöt & lamm ger mindre utsläpp om det är producerat med foder från betesmarker.

Vi äter nästan 85 kilogram kött/person och år.

Mycket av det kött vi äter i Sverige idag importeras 60% lamm,48% nöt, 40% kyckling och 28% gris(siffror från 2008)

Det går åt ungefär tio gånger mer energi att producera kött än vegetabilier.

Här delar jag med mig av ett hyfsat klimatvänligt recept. Välj lokalproducerat & ekologiskt så långt det är möjligt.

Grekiska Piroger 16 st

Färsfyllning:
200g lammfärs
2-3 finrivna morötter
500 g krossade tomater
1-2 gula lökar
ev 1 vitlöksklyfta
Torkad oregano
salt & peppar
Smör eller rapsolja till stekning

Gör en vanlig köttfärssås med ovanstående som förslag.
1. Fräs färs o lök, tillsätt morötter, tomater o kryddor, låt puttra minst 20 min.
2. Gör under tiden degen.

Jäsdeg:
160 g smör
4 krm salt
3 dl mjölk
1 pkt jäst
4 äggvitor
10-12 dl mjöl

1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smör, häll i mjölk, låt bli fingervarmt.
3. Arbeta in salt o äggvitor och mjöl. Låt jäsa 30 min.

Övrig fyllning:
Ca 100 g svensk "fetaost"
1-2 dl svarta urkärnade oliver
2 dl riven ost
Sesamfrön

1. Kavla ut tefatstora runda plattor, lägg på fyllningen, ca 1 stor matsked köttfärs blandat med feta o oliv, toppa med ost.
2. Vik ihop till en halvmåne, tryck ihop skarven med en gaffel.
3. Jäs på bakplåtspapper ca 15 min.
4. Pensla med ägg, strö på sesamfrön.
5. Grädda i 12-15 min i 225 grader.

Servera kanske med en Äpple-Tzatziki (rivet äpple, vitlök matlagnings-youghurt, salt, peppar o lite balsamvinäger o en skvätt rapsolja) & extra oliver!

Ha en fin torsdag//Eva

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Känner mig träffad ;-)
    De här pirogerna låter ju sååå goda!!! Det får det bli imorgon innan Let´s Dance!
    Kram Emma

    SvaraRadera
  2. När vi ändå är inne på ämnet, finns det någon ekologisk flytande honung? //Åsa

    SvaraRadera
  3. Det är ett dilemma med kött och miljö. Själv så hävdar jag bestämt att eget kött är bra och miljövänligt. Alla beräkningar är ju gjorda på köpe-kött från affären med slaktleveranser och butikspackningar och transporter inräknat. Det är svårt att få en rätt bild av det jag och familjen äter och hur det påverkar.
    Vi har egna KRAV-nötdjur som vi slaktar lokalt, egna kycklingar, kaniner och ibland får som hemslaktas och alla djuren föds upp på bete och hemmaproducerat foder.
    Köper inget kött över huvud taget. Fläskkött har vi valt bort pga att jag (som är den som är kocken) inte tycker och och inte kan med tanken att äta gris.
    Kan själv inte förstå varför någon vill äta det importerade köttet, jag har smakat.

    Angående honungen så är väl SBR´s all honung ekologisk ?
    Tusen tack för bok-vinsten. Den ligger redo på köksbordet för läsning i kväll !!

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva