Varför denna blogg?

Om konsten att försöka leva ett klimat & miljövänligt liv.

måndag 31 mars 2014

Jordärtskockor,vårlik lyx.

Nu skördas skockor som måste ätas,receptet från fantastiska Maja Söderbergs kokbok "Majas klimatmat" är tyvärr slutsåld på förlaget men går nog att låna.

Linus jordärtskockspaj

1 pajform, till ca 4 personer
Jordärtskockornas ovanliga smak kommer till sin fulla rätt i den här pajen. Lyxig är det ord som bäst beskriver den.
Pajskal:
1 1/2 dl fullkornsdinkel
2 dl dinkelsikt
1/2 tsk salt
50 g smör
100 g (1–2) kokta kalla potatisar
2 msk kallt vatten
Fyllning
500 g (ca 10) jordärtskockor
2 ägg
2 dl riven ost, gärna stark
1 1/2 dl vatten, mjölk eller havredryck
2 tsk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning som löses upp i lite kokande vatten

Blanda mjöl och salt.
Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna.
Mosa potatisarna med en gaffel och rör i. Blanda till sist i vattnet och forma en deg.
Låt degen vila i kylen minst en halvtimme. Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga bottnen med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i 200 grader tills det fått lite färg, ungefär 15 minuter.

Koka jordärtskockorna i lätt saltat vatten tills de blivit mjuka, när de är nyskördade tar det 5–15 minuter.
Är skockorna fina behöver de inte skalas. Är skalet tråkigt så spola de nykokta skockorna i kallt vatten tills de svalnat tillräckligt för att kunna skalas.
Mosa skockorna med en gaffel eller potatisstöt.
Blanda i ägg, riven ost, vatten eller mjölk och buljong.
Häll smeten i pajskalet och grädda igen i cirka en halvtimme, tills pajen blivit lite brun på ovansidan.
Känn med gaffel att den är genomgräddad.

Servera med sallad i säsong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad om du vill lämna en kommentar, klicka på anonym om du inte har ett konto eller hemsida//Eva